Bed and Breakfast in Le Marche (Marken, naast Toscane en Umbrie) Italie

Tien tips voor het starten van een B&B   Lees hier onze avonturen

 Schrijf een plan

De eerste stap naar een eigen B&B is durven je dromen om te zetten in daden. Stap voor stap dichter naar je doel. Deze eerste stap kan en moet iedereen doen. Gooi je twijfel overboord en ga gewoon aan de slag. Al doende kom je er vanzelf wel achter of jouw droom (nu al) haalbaar is. En zo niet, dan hoef je later nooit te zeggen: had ik maar…  

Belangrijke onderdelen van een bedrijfsplan voor het starten van een eigen Bed & Breakfast zijn de visualisatie (hoe gaat de B&B eruit zien?), de inventarisatie van je sterke en zwakke kanten (heb ik alle kennis en kunde in huis of heb ik hulp nodig?) en natuurlijk het rekenwerk (hoe gaan we dit financieel rondbreien?). Lees hier meer over het schrijven van een bedrijfsplan voor een B&B.  

 

Kijk rond

Je moet het wiel natuurlijk niet helemaal zelf opnieuw uitvinden. Kijk rond en leer van de ervaringen van anderen. De leukste eerste stap naar het beginnen van een eigen Bed & Breakfast is het logeren bij zoveel mogelijk B&B’s. In Nederland, in Italië, waar je ook bent. Praat met de eigenaren en vraag naar hun ervaringen en tips. Kijk ook goed rond op internetsites van collega’s en noteer wat je zelf leuke of minder leuke ideeën vindt. Pas wel heel erg op dat je niet gaat kopiëren, dat hou je nooit lang vol, de B&B moet een afspiegeling van jezelf zijn en niet een kopie van een succesformule van iemand anders. Lees hier meer over bij tip 10 ‘Wees jezelf’. 

 

Spaar een appeltje voor de dorst

Het lijkt misschien het minst leuke onderdeel, maar het is bittere noodzaak. Bitterzoet dan, want sparen en bezuinigen is een stuk makkelijker als je een fantastisch doel voor ogen hebt: jouw Italiaanse droom, een eigen Bed & Breakfast. Sparen kan zo opeens een sport worden, waar je in gaat uitblinken. Dat is meteen mooi meegenomen voor je toekomstige Italiaanse leven, want als je wilt rondkomen van een B&B, komt een sobere leefstijl goed van pas. Gelukkig is consuminderen en zuinig leven weer helemaal hot en als bijkomend voordeel ben je zo ook zuinig op onze planeet. Op internet vind je tal van leuke sites met allerlei zuinige tips.  

 

Begin op tijd met promotie

Als je al vrij ver bent met het bedrijfsplan voor de Bed & Breakfast en je hebt er vertrouwen in dat de droom ooit werkelijkheid gaat worden, wees er dan op tijd bij met de promotie. Goede promotie is (letterlijk) het halve werk, hier ben je minstens zoveel tijd aan kwijt als uiteindelijk aan bedden opmaken, kamers poetsen en ontbijt serveren. Je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen, want naamsbekendheid opbouwen kost tijd. 

Het beste promotiemiddel in deze fase is de website. Je kan nu al met een site beginnen waarop je geïnteresseerden op de hoogte houdt van jouw vorderingen in het starten van een B&B. Het is natuurlijk erg leuk om nu al concreet iets te kunnen doen en als bijkomend voordeel bouwt je site al naamsbekendheid en vindbaarheid bij google op. Als je ooit je deuren gaat openen, heb je meteen al een reserveringskanaal tot je beschikking! Lees binnenkort meer over promotie van een Bed & Breakfast op de site.

 

Kies een makelaar die je vertrouwt

Als de tijd rijp is om een geschikt pand voor de Bed & Breakfast te gaan zoeken, heb je een goede makelaar nodig. Met name in Italië is het heel moeilijk om zelf op zoek te gaan. Internet loopt hier nog heel erg achter, dus zoiets als marktplaats of funda is er niet. Er staan veel huizen leeg, maar die staan vaak niet in de verkoop of zijn van vele onvindbare eigenaren. Een makelaar besteedt veel aandacht en tijd aan het vinden van beschikbare huizen, via een goede makelaar heb je dan ook de meeste kans een goed huis te vinden. In Italië betaal je flink voor een makelaar, als kopende en verkopende partij allebei zo’n 4-6%. De makelaar vertegenwoordigt zowel de verkopende als kopende partij. Dat is soms een gek idee en daarom is het erg belangrijk dat je de makelaar volledig vertrouwt.  

Zoek jouw ideale huis

Haastige spoed is zelden goed. Probeer niet in een weekendje een pand te kopen. Oriënteer je goed en bekijk zoveel mogelijk huizen. Juist door te zien wat je niet wilt, weet je beter wat je wel wilt. Maak een wishlist en laat je niet gek praten en opjutten door de makelaar. Dit is een once-in-a-lifetime beslissing en daar staat of valt het succes van de Bed & Breakfast mee. Denk niet alleen aan wat de toekomstige gasten wensen, maar zoek vooral jouw ideale huis. De gasten komen gemiddeld een week, jij woont er dag in, dag uit. Jij niet blij, gasten niet blij, droom in duigen. Vraag je goed af of je hier echt kan leven in zomer en winter. Schattige kronkelende toegangsweggetjes zijn niet leuk als je ze vier keer per dag moet rijden en als ze in een natte winter onbegaanbaar worden. Een half uur rijden naar een school, een winkel of een restaurantje is niet leuk. Was het jouw droom om elke ochtend koffie te drinken in de plaatselijke bar, wacht dan tot je een huis vindt waar die bar ook daadwerkelijk vlakbij zit. Neem niet met minder genoegen! 

Wees je eigen aannemer

Heb je het droomhuis gevonden, maar moet er nog het een en ander gebeuren? Vergis je dan niet in de tijd, de moeite en vooral het geld dat dit gaat kosten. Elke verbouwing komt boven budget en duurt langer dan gepland, dat is een (Italiaanse?!) natuurwet. De enige manier om dit enigszins binnen de perken te houden is er bovenop zitten. Wees zelf je eigen aannemer en neem de tijd om zelf aanwezig te zijn bij de verbouwing en zoveel mogelijk zelf te doen. Hiermee bespaar je de aanzienlijke kosten voor een aannemer en veel werkuren door zelf te helpen en de zweep er een beetje over te houden. Een ander groot voordeel van er zelf bij zijn, is zeker weten dat het zo gebeurt als jij wilt. Italianen hebben over het algemeen een heel andere smaak (alles strak, wit en klinisch), laat ze een week alleen met je rustieke landhuis en opeens lijkt het meer op Milanese nieuwbouw.  

Plan ruim

Zoals hierboven al gemeld: elke verbouwing loopt uit. Plan dus ruim en bouw allerlei buffers in zodat je gasten nooit in een ongepleisterde kamer hoeft te ontvangen. Hier zijn veel idiote anekdotes over te vertellen, maar meestal is dit echt niet leuk voor de gasten. Klachten schijnt men aan gemiddeld 25 mensen door te vertellen, dus het is ook niet handig voor je reputatie. Tevreden eerste gasten maken veel mond tot mond reclame, waardoor je volgend seizoen vol zit. Zie de verbouwing als een deel van je droom, niet als middel om zo snel mogelijk bij het einddoel, een Bed& Breakfast, te komen. Als het geen race tegen de klok is, kan je er iets leuks van maken, het is toch een bijzondere tijd. Voor een beetje rust komt het hierboven gespaarde appeltje voor de dorst erg goed van pas... 

Make yourself known

Maak in deze startfase veel tijd vrij voor sociale contacten en PR. Het hele dorp, al je collega’s, de plaatselijke politie en horeca, iedereen moet je kennen. Hier zal je meteen veel aan hebben. Als je altijd op je berg blijft zitten, met de beitel in de hand, dan leer je nooit iemand kennen die misschien ooit je redder in de nood zal zijn. Beter een goede buur dan een verre vriend! 

Wees jezelf

De B&B wordt je huis, je werk, je leven, je hobby, je sociale kring, je alles. Om dit leuk te blijven vinden, is het erg belangrijk dat je jezelf blijft. Kopieer dus geen concept van iemand anders maar denk zelf tijdens het maken van het businessplan heel goed na over jouw eigen sterke en zwakke kanten, jouw droomleven, jouw ideale dagindeling, etc. Ga niet voor gasten koken als je eigenlijk helemaal geen avondmens bent of stress krijgt als je moet koken voor meer dan vier personen. Serveer geen ontbijt vanaf 7 uur als je geen ochtendmens bent. Besteed het linnen uit als je een hekel hebt aan strijken. Maak er geen luxe loungetent van als je zelf alles behalve ‘hip’ bent, maak geen spiritueel kuuroord als je dat maar zweverige onzin vindt (maar het zo lekker schijnt te verdienen). Schrijf niet op de site dat de verse appeltaart klaarstaat, als je nog nooit ook maar een appelflap hebt gebakken.  

Een B&B is een privé-huis waar de eigenaren een kamer overhebben en die uit ‘hobby’ aan gasten verhuren. Je moet het dus leuk vinden met allerlei mensen om te gaan, om altijd mensen om je heen te hebben, om mensen een goede vakantie te bezorgen. Het is niet verstandig om een B&B te beginnen als je graag in Italië van het goede leven wilt genieten en uit puur financiële overwegingen kamers verhuurt, omdat het ‘zo makkelijk geld verdienen is’. Dan houd je het nooit lang vol. Het gastheerschap moet nooit een rol worden. Blijf dus gewoon jezelf en pas daar het concept op aan, alleen dan kan je met enthousiasme blijven werken/genieten. Ook hoef je zo nooit bang te zijn voor concurrentie. Niemand is immers hetzelfde en iedereen zal dus ook ander publiek aantrekken. Vaar je eigen koers! 
 

Boek hier voordelig een B&B in Italie
Plaats

Check in:
Check out:
# Personen
# Kamers

NB: Bij gebrek aan B&B's worden in sommige plaatsen alleen hotels aangeboden.