Bed and Breakfast in Le Marche (Marken, naast Toscane en Umbrie) Italie

woensdag, april 23, 2008

Leven met de seizoenen

Dit jaar lijkt de Italiaanse lente grilliger dan ooit. De ene dag lopen we in t-shirt met zonnebrand op de neus en de andere dag blijft de winterjas aan. Eind maart konden we nog een sneeuwbalgevecht houden in de tuin, maar een paar dagen later konden we alweer buiten eten. In een paar weken tijd beleven we dus weer even alle Italiaanse seizoenen in een notendop.

Gelukkig hebben we de goede dagen goed gebruikt en staan de tomaten en de courgettes al weer in de moestuin en is de basilicum weer gezaaid. Het huis ziet er weer piccobello uit en de eerste gasten zijn weer gearriveerd. We hebben afgelopen week een heerlijke Puur ItaliŽ Week gehad. Twee plaatselijke koks hebben onze gasten deze keer veel geleerd over allerlei eetbaars uit de natuur. We hebben zelf wilde asperges gezocht voor een uitbundig maal, maar als je dan toch aan het zoeken bent, blijkt er veel meer eetbaars in de berm en het bos te staan. Nu weten we dus eindelijk precies wat al die oude dametjes in de berm altijd zoeken Ťn wat ze ermee doen in de keukenÖ


De verse topjes van wilde hopscheuten zijn heerlijk voor in een omelet (frittata) of hartige taart. Van de malse blaadjes van komkommerkruid maak je in een handomdraai een heerlijke risotto (zie onder voor het recept). Brandnetels zijn een perfecte vulling voor ravioli in plaats van de geijkte spinazie met ricotta. Veldzuring is heerlijk in de sla. Munt heeft natuurlijk allerlei toepassingen: in sla, in de omelet, in de vulling van ravioli, als aroma voor gegrilde courgette, in het tafelwater, als thee, etc. Ook bloemen zijn vaker eetbaar dan je denkt. Zo zijn gefrituurde acaciabloemen, appelbloesem of vlierbloesem heerlijke antipasti. We hebben het allemaal geproefd en een aantal recepten zijn echte blijvers. Kijk ook in Nederland weer eens met een frisse blik de berm in en geef al deze wilde heerlijkheden eens een hoofdrol in de lentekeuken!

Groeten,
Iris, HP & Beer

Risotto van komkommerkruid (Borragine)
Doe een fijngesnipperd uitje in de pan, voeg komkommerkruid, en wat andere smaakmakers toe, zoals asperges, courgette of een tomaatje. Laat het even smoren met een scheutje witte wijn en wat bouillon. Voeg dan de rijst toe (onze favoriet is de rijstsoort Vialone Nano) , laat die even glazig worden en dan (kokendhete!) bouillon blijven toevoegen en roeren tot de rijst gaar is. Een beetje boter, peper en zout en lekker veel Parmezaan of Grana Padano erdoor roeren en tot slot de blauwpaarse bloemetjes van het komkommerkruid erover strooien. Een geweldige presentatie en een heerlijke pure smaak!

1 Reacties:

At 9:04 AM, Anonymous Anoniem schreef...

Net weer eens op jullie site zitten lezen...wat zullen we jullie en de omgeveing missen dit jaar!! Groetjes, Ad, Patrizia, Mirte, Elvire en Menno

 

Een reactie plaatsen